Menestyneet salibandyjoukkueet Suomessa

Salibandy on Ruotsissa kehitetty laji, jota alkuun pelasivat kaveriporukat 60-luvun Ruotsissa vain muutamalla kenttäpelaajalla ja ilman maalivahtia. Pikku hiljaa se alkoi levitä myös muiden harrastajien iloksi opiskelijoiden mukana ja 70-luvulla pelattiin Helsingin yliopistossa sählysarjaa.

Tuolloin sitä siis vielä kutsuttiin sählyksi mutta 80-luvulle tultaessa se oli jo todella suosittua ja nimi alkoi vakiintua salibandyksi. Suomeenkin perustettiin salibandyliitto 1985 vaikka ensimmäistäkään salibandy peliä ei ollut vielä pelattu. Ensimmäisessä maaottelussa Ruotsi pöllytti Suomea murskaluvuin 13-1. Mutta ihmekös tuo, sieltähän laji on kotoisin ja siellä sitä oli pelattu huomattavasti kauemmin kuin Suomessa.

Alkuun salibandyliitossa oli mukana vain kolme seuraa perustamassa sitä. Vuotta myöhemmin oli liigaan saatu jo seuroja mukaan ja päästiin pyörittämään kymmenen joukkueen kansallista liigaa. Vertailun vuoksi, tällä hetkellä miesten liigassa pelaa 14 joukkuetta plus kaikki divaritason joukkueet. Naisten puolelle saatiin seitsemän joukkuetta liigaan joka pääsi alkamaan 1989, tällä kaudella 2013–2014 mukana on 12 joukkuetta. Harrastajia salibandy on kerännyt satoja tuhansia ja onkin palloilulajeista tällä hetkellä toiseksi suosituin heti jalkapallon jälkeen. Pelaajia, joilla on lisenssi, on myös niin paljon, että salibandy on niiden mukaan laskettuna neljänneksi suosituin laji ja näitä lisenssin haltijoita on 45 000. Kaiken kaikkiaan Suomen Salibandyliiton listoilta löytyy 850 jäsenseuraa joissa on yhteensä 2200 joukkuetta. Karkeasti laskettuna 2,5 joukkuetta per seura. Miehet pelaavat salibandya sm-liigan lisäksi divarijoukkueissa, joita riittää ykkösestä kuutoseen. Naisten puolella pelataan liigan lisäksi ykkös-, kakkos-, kolmos- ja nelosdivareissa.

Salibandya pelataan menestyneesti monella eri paikkakunnalla, joillakin kaupungeilla on SM-liigassa kaksikin joukkuetta kuten Tampereella ja Helsingillä. Yksi joukkue on osoittanut olevansa miesten salibandyssa ylitse muiden, nimittäin vuonna 1986 perustettu salibandyseura Viikingit Helsingistä. Viikingit ovat saaneet uransa aikana jopa 11 mestaruutta, ottaen huomioon että tähän mennessä jaettu 26 mestaruutta. Liki puolet niistä on siis Viikinkien. Toinen pääkaupunkiseudun seura Espoon Oilers on myös onnistunut Suomen mestaruudessa neljästi ja ollen muutamana vuonna joko toinen tai kolmas. Mutta katsellessa viime vuosien mitalisijoille päässeitä löydämme sieltä sellaisia seuroja kuin Seinäjoen Peliveljet (SPV), Tampereen Classic, KooVee myöskin Tampereelta, jyväskyläläinen Happee sekä Tapanilan Erä Helsingistä. Monista näillä seuroilla on myös liigassa pelaava naisten joukkue, kuten Classicilla jonka naiset ovat voittaneet mestaruuden seitsemän kertaa. Classicin lisäksi naisten sarjan ykkösiä ovat NST Lappeenrannasta, SB-Pro Nurmijärveltä ja OLS eli Oulun Luistinseura. Erona miehiin, naisten liigajoukkueita tulee myös Kajaanista Papas sekä Kaarinan West Coast Sheriffs.

Salibandysta kiinnostuneet voivat myös vierailla verkkosivuilla http://paakallo.fi/ eli Pääkallon sivuilla, joilta löytyy paljon mielenkiintoista asiaa salibandyyn liittyen ja mm. Tirsamaan blogi, joka on yksi suosituimmista urheiluaiheisista blogeista Suomessa. Pääkallon sivulla pääset myös eläytymään takaisin peleihin videotallenteiden parissa, mikäli jäi vaikka joku kohta matsista näkemättä kuten ratkaiseva maali tai jotain muuta.