Pyöräily polttaa tehokkaasti rasvaa

Pyöräily on erinomainen liikuntamuoto. Se sopii kaikenikäisille eikä se rasita niveliä. Pyöräilyn voi aloittaa kuka vain riippumatta siitä, minkälaisen kuntotason omaa. Pyöräilyn aloittaminen tarkoittaa monia terveyshyötyjä kuten laihtumista, hengitys- ja verenkiertoelimien suorituskyvyn paranemista, alaraajojen lihaskunnon kehittymistä ja nivelien liikkuvuuden edistämistä. Isot lihasryhmät tekevät töitä pyöräillessä, jolloin keho polttaa paljon energiaa. Pyörä on oiva kaveri myös kauppa- ja työmatkoille.

Aloittelijan pyöräilyohjelma

Pitkän ajan sohvaperunana viihtyneen on hyvä aloittaa pyöräily rauhallisesti. Tällöin pyöräilyn ensitarkoitus ei ole nostaa lihasmassaa, vaan ainoastaan parantaa kuntoa. Aloittelevan pyöräilijän on hyvä ostaa ensin itselleen sopiva kulkuväline, joita voi löytää hyvinkin edullisesti jopa internetistä. Sykemittari on myös hyvä apuväline alussa.

Aloittelijan on hyvä aloittaa tasavauhtisesta harjoittelusta. Onnistuneen harjoittelun tukena on tärkeää käyttää ja noudattaa suunnitelmaa. Ensiviikkoina pyöräilymatkat voivat olla 30-60 minuutin pituisia, ja silloin on hyvä ottaa varovasti. Muutaman viikon päästä matkoihin voi lisätä noin 10 minuutin pituisia intervallijaksoja, jolloin ajetaan huomattavasti nopeammalla tempolla. Jaksojen välissä on tärkeää pyöräillä rauhallisesti palautumisen takia. Ohjelma pitää suunnitella niin, että välissä on myös päiviä aikaa palautumiseen.

Edistyneempi harjoittelu

Noin 6-8 viikon jälkeen kunto on noussut riittävästi, jotta pyöräilymatkoja voi nostaa yli tunnin mittaisiksi. Tasavauhtisten matkojen lisäksi rinnalle pitää tehdä myös kovavauhtisia retkiä, jotta hapenottokyky paranee. Päivittäin ajettujen matkojen pituus vaihtelee tällöin maastosta riippuen 10-60 kilometrin välillä. Neljä päivää viikossa pyöräilyä ja kolme päivää palautusta ovat riittävä määrä harjoittelua, jotta lihakset eivät mene ylirasitustilaan. Pyöräilyn kanssa lihasmassaa voi nostaa kuntosalilla treenaamalla.

Kerrospukeutumisella ja nastarenkailla pyöräily on mahdollista myös lumisilla teillä. Jos se ei ole mahdollista, niin talvisin voi harrastaa maastohiihtoa, joka tehoaa samoihin lihasryhmiin ja on tehokas kuntoilukeino. Niin ikään kuntosalien spinning-tunnit ovat erinomainen paikka kasvattaa pyöräilyyn liittyvää kestävyyttä, hapenottokykyä ja lihaskuntoa. Monipuolinen lajiharjoittelu kasvattaa myös kuntoa. Talvisin ei siis missään nimessä saa jäädä kotiin, jos ei halua menettää jo saatuja vaikutuksia kuntoon ja terveyteen.